Schrijven voor SEO in 2019

Teksten schrijven voor zoekmachine optimalisatie is flink veranderd over de afgelopen jaren. Maakten we voorheen overmatig gebruik van één specifiek zoekwoord, schrijven we nu relevante en autoritaire content. Dit is een grote vooruitgang voor de lezers, maar ook voor de copywriters. Toch zijn er nog steeds een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je teksten gaat schrijven die ook goed vindbaar moeten zijn. Ik geef je in dit artikel alle tips voor het schrijven voor SEO in 2019.

Creëer daadwerkelijk nieuwe content

Het is niet meer de bedoeling dat je content gaat schrijven dat alleen als doel heeft om te ranken in de zoekmachines. Het doel moet zijn om daadwerkelijk iets nieuws te melden aan de lezers. Het algoritme wordt continue aangepast, met als doel om teksten nog beter te begrijpen en alleen kwalitatieve en relevante content hoog in de zoekmachines weer te geven. Het algoritme wordt nu zelfs per branche aangepast omdat de zoekmachines daadwerkelijk op zulk diep niveau kunnen begrijpen waar het over gaat en of het relevant en autoritair is ten opzichte van vergelijkbare content op het web van eventuele concurrerende websites. Door echt nieuwe content te creëren heb je dus een streepje voor bij de zoekmachines.

Denk goed na over de titel

Een sterke, goede titel kan ervoor zorgen dat zoekmachinegebruikers daadwerkelijk naar je website gaan door op de snippet te klikken. Een titel met de juiste woorden (het focuszoekwoord) zorgt namelijk niet alleen voor positieve aandacht van de zoekmachines maar kan ook mensen verleiden.

Goede titels beschikken over één of meerdere van de volgende elementen:

  • Net genoeg info om mensen nieuwsgierig te maken, maar te weinig informatie om wel door te moeten klikken voor de gezochte info.
  • Cijfers: 5 tips om…. De 8 beste… 10 redenen om…
  • Verleidelijke woorden: nieuw, gratis, korting
  • Jaartallen: zo schrijf je voor SEO in 2019. Zo laat je zien dat het artikel heel erg relevant is

Denk goed na over je meta data

Behalve een sterke, pakkende titel heb je ook een omschrijving waarmee je zoekmachinegebruikers naar de website kan trekken. In de meta omschrijving heb je extra ruimte om mensen over te halen om daadwerkelijk naar je website te navigeren. Je kan gebruik maken van de elementen die ook bij de titel vermeld staan, maar vergeet niet om een call-to-action te plaatsen in de omschrijving. Maak duidelijk waarom mensen juist naar jouw pagina moeten navigeren, en niet naar die van de concurrentie!

Gebruik omschrijvingen voor afbeeldingen

De afbeeldingen die je op je website plaatst worden ook individueel geïndexeerd door de zoekmachines. Het is daarom ook belangrijk om je afbeeldingen te optimaliseren. De zoekmachines kunnen steeds beter herkennen wat er op een afbeelding staat, maar nog niet voldoende om zonder een zogeheten ‘alt-tekst’ daadwerkelijk te bepalen wat de essentie van de afbeelding is.

schrijven voor seo in 2019 - alt-tekst

Bij het uploaden van een afbeelding krijg je in ieder CMS de optie om een alt-tekst – ook wel een alt-tag genoemd – toe te voegen (zie bovenstaande afbeelding – WordPress). Voeg hier het focuszoekwoord van de pagina toe, maar wel in een vorm waarin duidelijk wordt wat er op de afbeelding staat. Wanneer je focuszoekwoord ‘draadloze koptelefoon’ is en je een afbeelding van een Bose wilt toevoegen vul je bij de alt-tekst ‘draadloze koptelefoon van Bose’ in. Je zou het kunnen aanvullen met bijvoorbeeld een typenummer van de koptelefoon. Het doel is dat je een duidelijke, specifieke omschrijving geeft aan de afbeelding waar de zoekmachines wat mee kunnen.

Maak gebruik van interne én externe linking

Interne én externe linking zijn waardevolle technieken om een pagina te optimaliseren. Door een interne link te plaatsen in een SEO tekst naar andere SEO pagina’s binnen de website geef je aan dat er specifieke informatie op die andere pagina staat. Hoe meer interne links er binnen je website staan naar die specifieke pagina, hoe duidelijker het voor de zoekmachine crawlers wordt dat er op die pagina echt goede informatie staat over dat onderwerp. Plaats interne links daarom altijd op een woordencombinatie dat uitlegt wat het onderwerp is. Dit is vaak het focuszoekwoord.

Ook externe links zijn waardevol. Stel je voor dat websites naar jou refereren omdat je autoritair bent in je branche, maar jij nooit naar een andere website refereert. Dan is het niet gebalanceerd. Af en toe linken naar een externe bron laat juist zien in welke categorie je content valt en waar je eventueel wat informatie vandaan haalt. Zie het als een bronvermelding.

Verrijk je content

Bij het schrijven voor SEO denk je natuurlijk alleen aan tekst. Maar een goede SEO tekst bestaat uit meer dan dat. Vul je pagina aan met passende afbeeldingen, video’s, infographics en uitgelichte blokken/quotes om je content te verrijken. Dit soort extra media kan de waarde van je pagina verhogen, wat weer invloed kan hebben op je rankings.

Maak gebruik van tussenkoppen

Maak in wat langere teksten altijd gebruik van tussenkoppen. Tussenkoppen helpen niet alleen bij de leesbaarheid van een artikel, maar ook voor de SEO. Op tussenkoppen plaats je namelijk (bijna altijd) headings. Headings zijn stukken code dat de zoekmachine crawlers uitlezen om snel de tekst te begrijpen. Headings zijn dus niet-zichtbare markeringen van content wat alleen gebruikt wordt voor communicatie aan de zoekmachines.

Maak gebruik van semantic zoekwoorden

Semantic zoekwoorden zijn woorden die gerelateerd zijn aan het focus onderwerp van de tekst. Deze extra zoekwoorden verrijken de tekst en zijn daarom een goede aanvulling voor de tekst. Zoals ik boven in de tekst al liet blijken is het tijdperk van het overmatig gebruiken van zoekwoorden voorbij. Door semantic zoekwoorden te gebruiken geef je alsnog aan dat je over iets specifieks schrijft maar het wat breder aanvult.

Je vindt je semantic zoekwoorden door je focus zoekwoord in een zoekmachine te zoeken. Bijvoorbeeld: wanneer je een pagina optimaliseert voor ‘SEO specialist Amsterdam‘ vul je deze term in het zoekveld. Wanneer je op zoeken klikt en naar beneden scrollt zie een lijst met gerelateerde termen (zie onderstaande afbeelding). Dit zijn je semantic zoekwoorden. Gebruik een aantal van deze termen om de tekst te verrijken.

schrijven voor seo in 2019 - semantic zoekwoorden

 

Door je aan deze punten te houden creëer je sterke, SEO vriendelijke teksten. Zodra er nieuwe manieren zijn om je content te optimaliseren zal ik dit artikel direct aanpassen met de nieuwe technieken.

Begeleiding nodig?

Wil je graag zelf een SEO-traject opzetten en uitvoeren, maar weet je niet zo goed waar je precies moet beginnen? Dan is de SEO-cursus met persoonlijke begeleiding wat voor jou. Ik heb een SEO-cursus ontwikkeld waarbij je door middel van een leerboek en kant-en-klare werkbladen aan de slag gaat met SEO optimalisatie. Daarnaast heb je drie keer een videogesprek met mij om je te helpen met punten waar je zelf niet uit komt. Hierdoor kun je op je eigen tempo een SEO optimalisatie-traject opzetten en uitvoeren, maar heb je wel een ervaren SEO-specialist als mentor.

SEO cursus
0