Linkbuilding tips voor de beginner

Linkbuilding: de meeste marketeers weten niet waar ze moeten beginnen. Naast goede content en een technisch sterke website blijft linkbuilding een belangrijk aspect van zoekmachine optimalisatie en het is daarom een must om je hier mee bezig te houden wanneer je met SEO optimalisatie bezig bent. Om je op weg te helpen met je linkbuild strategie heb ik de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.

Check je backlink profiel

Het bekijken van je backlink profiel is één van de belangrijkste aspecten van linkbuilding. In een backlink profiel check je alle uitgaande- en inkomende links naar je website. Iedere link heeft een bepaalde waarde (link juice), linkt vanaf een anchor-tekst (bijvoorbeeld: freelance SEO Specialist) en kan een spamwaarde meegeven. Hoe hoger de link juice waarde, hoe beter de link is. De anchor-tekst geeft aan wat het zoekwoord is dat je doorgeeft naar de website, en de spamwaarde toont aan of de website waarvan de link komt een negatief effect kan hebben op de SEO waarde van je website.

Je kan gratis inzien welke websites er hoe vaak er naar je website gelinkt wordt via Google Search Console. Wanneer je wilt weten wat de waarde en anchor-tekst van een link is en of deze link een spam waarde heeft dan moet je helaas gebruik maken van een betaalde tool. Geschikte tools hiervoor zijn bijvoorbeeld de Moz SEO tool en Ahrefs.

Check je competitie

Wanneer je beschikt over een backlink tool kun je ook backlink profielen opvragen van de websites van je concurrenten. Want de links die zij ontvangen kunnen ook erg geschikt zijn voor jouw website. Je kan dan inzien hoeveel links zij ontvangen van welke websites, met welke anchor-teksten en vanaf welke exacte pagina’s deze links komen.

Wanneer je over deze informatie beschikt zou je contact kunnen opnemen met bijvoorbeeld bloggers die links geven aan je concurrent. Maar let op: voordat je samenwerkingen aan gaat met websites voor links raad ik je aan om je in te lezen in de regels rondom link exchange. Één fout en Google kan de gehele ranking van je website laten zakken omdat ze je verdenken van vals spelen. Voorzichtig zijn dus.

Creëer kwalitatieve content

Ik hoor je denken: waarom moet ik content creëren om links te verzamelen? Het is heel simpel. Wanneer je sterke, relevant en goed geschreven content publiceert op je website is de kans groter dat deze viral gaat, gedeeld wordt en dat mensen refereren naar je artikel. En refereren wordt veelal gedaan… via een link! Creëer daarom alleen kwalitatieve content in plaats van kwantitatieve content. Je kunt beter één keer per week een killer artikel publiceren in plaats van 5 keer per week een afgeraffelde blogpost te delen. Bewaar je tijd dan voor dat artikel waarmee je niet alleen het verkeer op je website boost maar ook de SEO-waarde van je website.

Stop met linkbuilding met geforceerde anchor-teksten

Zie je weleens blog artikelen met rare anchor-teksten die niet in de zin passen of zelfs niet bij de content van de blog passen? Irritant hé? Linkbuilding hoort subtiel en onopvallend te zijn (want de kwaliteit van de content blijft key) en wanneer de lezer merkt dat de anchor-teksten niet passend zijn ga je als linkbuilder flink de fout in. Want naast het feit dat de lezer het merkt is er de kans dat de zoekmachine de link niet kan matchen met de content van de tekst en/of de anchor-tekst. En dit kan leiden tot een penalty van Google. Plaats daarom alleen links wanneer dit daadwerkelijk bij de content past en wees vooral niet bang om af te wijken van je gewenste anchor-tekst (het zoekwoord dat je optimaliseert). Je kunt het zo zien: de link zelf geeft de waarde, en de anchor-tekst geeft een duwtje in de juiste richting. Wees dus niet te creatief met je anchor-teksten.

Heb je vragen over linkbuilding of ben je opzoek naar een linkbuild strategie op maat? Dan kun je altijd contact met mij opnemen!

0