Alles over featured snippets

Misschien heb je er wel eens van gehoord. Zo niet, dan ben je er sowieso al meerdere tegengekomen tijdens het zoeken binnen Google: featured snippets. Maar wat zijn het en hoe kun jij ervoor zorgen dat je ook kans maakt op deze speciale manier van uitlichting binnen de zoekresultaten? Lees hier meer over featured snippets.

Wat is een featured snippet?

Een featured snippet is een uitgelichte box die vertoond wordt boven de 10 zoekresultaten. Dit wordt ook wel ‘positie 0’ genoemd. Het doel van deze uitgelichte box is om de zoekmachine gebruikers een kort maar krachtig antwoord te geven op hun zoekopdracht.

Een featured snippet ziet er als volgt uit:

wat is een featured snippet

Sommige featured snippets beschikken over een afbeelding, de andere over een opsomming etc. Er zijn verschillende soorten opmaak. Het algoritme van Google bepaald welk deel van de pagina als antwoord op de vraag fungeert en of er een relevante afbeelding bij de content zit.

Zó maak je kans op featured snippets

Wanneer je je content op de juiste manier optimaliseert maak ook jij kans op het pakken van die nu-positie binnen de zoekresultaten. Maar waar moet je rekening mee houden? Hier volgen een aantal simpele stappen die kunnen helpen bij het krijgen van featured snippets.

Creëer content dat een specifieke vraag beantwoord

Featured snippets zijn altijd pure informatie bronnen en geven dan ook antwoord op een specifieke vraag. Zorg daarom dat je je content zo schrijft dat het duidelijk antwoord geeft op een specifieke vraag. Optimaliseer de content van die pagina voor de vraag zodat Google je een hoge plek in de zoekresultaten geeft. Websites die als een featured snippet worden uitgelicht staan namelijk altijd op de eerste pagina van de zoekresultaten.

Onderzoek hoe je doelgroep de vraag stelt

Weet hoe je doelgroep de vraag stelt aan de zoekmachine. Door je content te optimaliseren voor die specifieke vraag is de kans groter dat het uitgelicht gaat worden. De meeste vragen beginnen met het volgende:

– Hoe…

-Wanneer…

-Wat…

-Wie…

Het klinkt heel logisch, maar toch worden pagina’s nog vaak geoptimaliseerd voor vragen die niet heel logisch zijn gesteld. Een fout dat ook vaak wordt gemaakt is dat de vraag te breed is en daarom geen kans maakt om uitgelicht te worden. Het antwoord moet tevens ook in een paar zinnen verteld kunnen worden.

Answer The Public is een handige gratis online tool waarmee je kunt uitzoeken hoe zoekmachine gebruikers vragen stellen binnen de zoekmachines.

Creëer hoogwaardige content

‘Daar issie weer’. Het schrijven van kwalitatieve content blijft het allerbelangrijkste om überhaupt hoog te ranken binnen de zoekmachines. Het is ook belangrijk voor het verkrijgen van featured snippets om kritisch naar je content te kijken en te bepalen of het wel aan de hoge standaarden van de zoekmachines voldoet.

Geef daadwerkelijk het allerbeste antwoord

Er kan maar één website als featured snippet worden uitgelicht en dat is die met het allerbeste antwoord mogelijk op de vraag. Ik raad je daarom ook aan om alleen te focussen op featured snippets voor vraagstukken waar je écht specialist in bent.

Want stel je voor dat je een antwoord op een vraag aan het schrijven bent, maar die informatie van een andere bron vandaan moet halen omdat je het niet zeker weet. Dan weet je al zeker dat er geen toegevoegde waarde is aan jouw antwoord. Alleen een antwoord van een specialist met het beste antwoord op de vraag én wat extra informatie over het vraagstuk waar andere niet over schrijven zal voldoende zijn om in aanmerking te komen voor een featured snippet.

Ga ook voor extra exposure

De zoekmachines forceren website eigenaren om content te creëren van de allerhoogste kwaliteit. Wil jij ook extra exposure voor jouw website op bepaalde onderwerpen waarin jij expert bent? Optimaliseer je content dan voor featured snippets.

0