Dit zijn de 6 belangrijkste soorten SEO zoekwoorden

Er zijn verschillende soorten SEO zoekwoorden die je tegen kan komen tijdens een zoekwoorden onderzoek. Voordat je hiermee begint is het belangrijk dat je weet welke soorten er zijn en wat voor een doel deze zoekwoorden hebben. Ik heb de 6 belangrijkste soorten SEO zoekwoorden voor je opgesomd.

Short-tail zoekwoord

Short-tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die uit drie of minder woorden bestaan. Deze zoekwoorden hebben vaak veel zoekvolume, maar dus ook veel concurrentie. De meeste zoekmachine gebruikers maken gebruik van dit type zoekwoord wanneer zij beginnen met hun zoektocht. Wanneer zij specifiek weten wat zij zoeken gaan zij vaak over naar het volgende type zoekwoord.

Voorbeeld: AA batterijen

Long-tail zoekwoord

De letterlijke vertaling (lange staart) maakt al vrij duidelijk wat voor soort zoekwoord dit kan zijn. Een long-tail zoekwoord bestaat uit meer dan drie woorden, en zijn daardoor vaak veel specifieker dan short-tail zoekwoorden. Deze zoekwoorden hebben meestal een lager zoekvolume, maar ook minder concurrentie.

Voorbeeld: Duracell AA batterijen 6-pack voordeel verpakking

Short-term fresh zoekwoord

Dit zijn zoekwoorden die gerelateerd zijn aan onderwerpen die op dit moment trending zijn. Denk bijvoorbeeld aan een film die deze week uitkomt, een rockster die deze week gaat trouwen of de uitkomst van een onderzoek over het negatieve effect op het de mentale gesteldheid van de massaal reizende digital nomads. De onderwerpen voor short-term fresh zoekwoorden kun je vinden in Google Trends. In deze gratis online tool van Google kun je per periode zoeken naar trending zoektermen binnen een bepaald onderwerp, en zelf in een bepaalde regio of taal.

Voorbeeld: A Star is Born

Long-term evergreen zoekwoord

Evergreen zoekwoorden zijn zoekwoorden die altijd relevant zijn. Het zoekvolume kan fluctueren maar er zullen nooit extreme veranderingen zijn. Deze zoekwoorden hebben vaak veel zoekvolume, maar ook veel concurrentie. Het kan daarom een lange tijd duren voordat je resultaat boekt. Wanneer je resultaat boekt kun je rekenenen op consistente organische bezoekers naar je website. Evergreens zijn vaak erg uitgebreide, informerende artikelen die een bepaald onderwerp in zijn geheel uitlichten. Deze artikelen moeten dan ook minimaal een keer per jaar geüpdatet worden zodat de content relevant blijft.

Voorbeeld: zoekmachine optimalisatie

Product defining zoekwoord

Dit type zoekwoord omschrijft je product. Wanneer een zoekmachine gebruiker met dit type zoekwoord zoekt dan is hij/zij op zoek naar iets specifieks en is dan al overtuigd wat hij/zij wil kopen. Het enige wat die persoon nog zoekt is meer informatie over het product en een goede prijs. Wanneer je een pagina optimaliseert voor dit type zoekwoord is het belangrijk om zoveel mogelijk specifieke informatie te geven over het product zodat de zoeker bij jou terecht komt.

Voorbeeld: Jimmy Choo misty 120 zwart

Geo-targeting zoekwoord

Met geo-targeting zoekwoorden kun je specifiek doelen op personen binnen een gekozen land, provincie, regio, stad of zelf buurt. Het doelen op een bepaalde regio is ook wel beter bekend als local SEO. Deze zoekwoorden hebben vaak vrij weinig zoekvolume, hebben weinig concurrentie (mits er heel veel aan SEO wordt gedaan in je gebied en in je branche) en zijn erg specifiek. De conversie ratio van deze zoekwoorden is dan ook aanzienlijk hoger dan de andere soorten zoekwoorden.

Voorbeeld: SEO specialist Amsterdam oost

LSI zoekwoord

LSI (Latent Semantic Indexing) zoekwoorden zijn zoekwoorden die gerelateerd zijn aan je belangrijkste zoekwoorden. Er zijn vaak meerdere combinaties van zoekwoorden om een product of dienst te vinden. Als SEO specialist heb je de neiging om die met het meeste zoekvolume te gebruiken. Maar de gerelateerde zoekwoorden van dat zoekwoord, je LSI zoekwoorden, zijn vaak minder competitief waardoor je er sneller op kunt ranken. Dit soort zoekwoorden worden vaak gebruikt voor aanvullende content zoals blogs.

De LSI zoekwoorden die bij jouw belangrijkste zoekwoorden passen kun je heel eenvoudig vinden door naar de zoeksuggesties in Google te kijken. Wanneer jij je belangrijkste term door de zoekmachine haalt (als voorbeeld: SEO specialist) dan krijg je onderaan de zoekresultaten een aantal suggesties van relevante zoektermen. Dit zit er als volgt uit:

seo zoekwoorden

Soms worden er geen suggesties gegeven vanuit Google. Dit betekent dat de zoekmachine geen gerelateerde woorden heeft vastgesteld.

Voorbeeld: SEO specialist worden, SEO specialist betekenis, SEO specialist omgeving Amsterdam

Er zijn nog meer soorten SEO zoekwoorden, maar bovenstaande zijn de zoekwoorden waar je het meeste aan hebt tijdens een zoekmachine optimalisatie traject. Meer over dit onderwerp vind je in mijn SEO cursus

0